2012. április 4., szerda

Firefox 11 helyi cache kikapcsolása Ubuntu 12.04-ben

Ha az ember a hálózatában proxyszervert használ, akkor ugyebár szinte teljesen felesleges, hogy a böngészője külön helyi cache-t (gyorsítótárat) használjon. Azzal ugye csak a merevlemez telik, és elvileg a böngészés nem lesz számottevően gyorsabb, hiszen ott a hálózati proxy. Szóval kapcsoljuk ki.

Felhasználónként megoldva ez rém egyszerű, hiszen a Firefox címsorában megadjuk, hogy about:config, aztán megígérjük, hogy óvatosak leszünk, és átírjuk, amit kell. Azt megoldani, hogy minden felhasználónak ez legyen a beállítása, kicsit gázosabb.
Legalábbis a Google-találatok szerint. Ugyanis ezek alapján
  • a Firefox nem mindig veszi figyelembe amit kell
  • a Firefox csak akkor veszi figyelembe a kötelező beállításokat, ha az épp aktuális felhasználónak még nincs saját Firefox-profilja (azaz most indítja először a Firefoxot)
  • a Firefox több különböző helyen is keresi a beállításokat, és annak engedelmeskedik, amelyiknek akar
(Megjegyezném, hogy ezek a leírások mind régebbi Firefoxokról szólnak.)

Szóval, nekem nem ez a tapasztalatom. Lássuk, mire jutottam:

Elsőként a kezdőlapot állítjuk át, mert az azonnal látszik - meg különben is, hátha ezt is meg akarjuk csinálni. Kezdjük egy olyan parancs kiadásával, amelyik megszünteti minden nyomát annak, hogy a jelenlegi felhasználó valaha is elindította a Firefoxot:
rm -r .mozilla/
A beállításainkat legalább két helyre írhatjuk. Az egyik az /etc/firefox/syspref.js, a másik az /etc/xul-ext/ubufox.js fájl.

Valamelyiknek írjuk a végére, hogy:
user_pref("browser.startup.homepage", "http://infoerettsegi.blog.hu");
És működni fog. A felhasználó meg tudja változtatni az értékét a menüből, de nem fog elmentődni. Ha a bejegyzésünket töröljük, akkor, akkor is megmarad a kezdőlap beállítása, de innentől legalább megváltoztatható, és meg is marad a változtatás. Ha pedig a kezdőlapnak már volt értéke, mielőtt a fenti user_pref értéket megadtuk volna, az felülíródik.

Kísérletezzünk most a
lockPref("browser.startup.homepage", "http://infoerettsegi.blog.hu");
bejegyzéssel.

Ha még nem volt kezdőlapunk most lesz. Ha volt, akkor is ez lesz az új. Ha megszüntetjük a bejegyzést, akkor visszaáll az eredeti helyzet. Ráadásul, amíg érvényben van, addig kiszürkül a kezdőlap beállítása lehetőség Firefoxban. Azaz ez a beállítás az előzővel ellentétben nem felülírja, hanem elnyomja a már beállított felhasználói értéket.

Akkor lássuk, amiért jöttünk - kapcsoljuk ki a helyi cache-t. A sort az említett két fájl bármelyikébe beszúrhatjuk:
lockPref("browser.cache.disk.enable", false);
Ha ez a beállítás megvan, akkor nem jön létre a /home/felhasználó/.mozilla/firefox/r4ndoMstRing.default/Cache könyvtár, s ha már megvolt, nem nő tovább. Ojjé!

(Arról, hogy elvileg mi minden állítható be, itt az irodalom - bár mintha nem volna naprakész.)

A következő alkalommal megbeszéljük, hogy miként mozgatható ki a cache a /home/felhasználó/.mozilla alól - hátha mégsem megfelelő az, ha csak egyszerűen kikapcsoljuk.

Nincsenek megjegyzések: